În Franța, în Seara de Ajun, copiii își lasă ghetuțele lângă șemineu sau lângă bradul de Crăciun pentru ca, peste noapte, Pere Noel, Moş Crăciun, să le umple cu daruri.
Pe lângă cadouri, Pere Noel lasă de multe ori și dulciuri, agățate în brad. Piețele din fața catedralelor sunt în această perioadă scena reprezentanțiilor teatrelor ambulante și ale celor de păpuși, piesa aproape exclusiv jucată fiind cea a nașterii Mîntuitorului Iisus Hristos în ieslea din Betleem.
De asemenea, în aproape toate casele familiilor care păstrează datinile pot fi găsite ”creche”, reprezentări ale aceleiași teme. Pe lângă personajele principale, Pruncul Iisus, Fecioara Maria, Iosif, cei trei magi, în creche apar și ”santons” (micii sfinți). Figurinele sunt realizate din lut, pictat, de către artizani populari, care își vând marfa în târgurile de Crăciun. Meșteșugul se transmite din tată-n fiu, primii santons fiind atestați în secolul XVII.
Un rol important îl joacă masa din Seara de Ajun. Familia se reunește pentru cina festivă, denumită Reveillon de Noel, prilej de regăsire și de slăvire a Mântuitorului. Bucatele sunt numeroase și pregătite potrivit obiceiurilor din diferitele regiuni ale Franței.
Astfel, în Alsacia se servește friptură de gâscă, în Burgundia felul principal este curcanul cu castane coapte, iar parizienii se delectează cu stridii și ”pat de foie gras” (pate din ficat de rață îndopată). La masa de Crăciun se mai consumă friptură de pui, brânzeturi, salate, fructe și prăjituri.
O prăjitură pregătită numai cu această ocazie este ”La buche de Noel”, un fel de ruladă de forma unui buștean, astfel că mai este numită și ”Bușteanul de Crăciun”. Obiceiul preparării acestei prăjituri își are originea în sudul Franței, unde, în trecut, un buștean adevărat, de mari dimensiuni, era pus pe foc de Crăciun și ardea până la Anul Nou. Din acest buștean agricultorii își făceau o pană pentru plug, pentru a le aduce recolte îmbelșugate.
Odată cina de Crăciun încheiată, familia merge la culcare, dar nu înainte de a pune încă un lemn pe foc și a lăsa câteva bunătăți pe masă. Asta pentru că, poate, Fecioara Maria își va face drum pe la ei, neștiută, și va dori să mănânce ceva și să se odihnească puțin la căldura focului din șemineu.
În dimineața de Crăciun, copiii și părinții se adună în jurul bradului, pentru a vedea ce cadouri le-a adus Pere Noel. În unele părți din nordul Franței copiii nu primesc însă daruri de Crăciun, pentru că ele le-au fost aduse, deja, de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie.
25 decembrie este numită ”A Douăsprezecea Zi” în unele zone ale Franței. Este ultima din cele 12 zile ale Crăciunului, perioadă care, în trecut, era una de odihnă, de vacanță. Este ziua în care se încheie ”Sărbătoarea Nebunilor”, iar ”Regele Răului” trebuie să-și dea jos coroana și să se întoarcă unde îi este locul, pentru că s-a născut Mântuitorul Iisus, Fiul lui Dumnezeu.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu