luni, 19 aprilie 2010

Nefertiti

Nefertiti s-a căsătorit cu faraonul Akhenaton, fiul lui Amenophis III, în cel de-al patrulea an al domniei acestuia. Se pare că ea avea cam 15 ani la vremea respectivă, iar Akhenaton, cel puţin 14. În urma acestei căsătorii, frumoasa femeie a devenit una dintre cele mai puternice figuri feminine care au domnit vreodată în Egipt. Era iubită, onorată, venerată. Apărea alături de faraon în toate ocaziile importante, având un statut apropiat de al acestuia. Apoi însă, absolut brusc, acest traseu se întrerupe. Până în prezent nu a fost găsită nici o dovadă care să explice sfârşitul misterios al lui Nefertiti.

Există o teorie conform căreia este posibil ca ea să fi fost prinţesa mitanică Tadukhepa, menită a fi mireasa lui Amenophis III, dar care, în final, s-a căsătorit cu fiul acestuia. O altă ipoteză susţine că Nefertiti a fost născută din uniunea lui Amenophis III cu o concubină – ceea ce i-ar fi făcut pe Akhenaton şi Nefertiti să fie fraţi vitregi. Dar şi această teorie este destul de puţin probabilă, căci, în acest caz, titlul de “Fiică a faraonului” i s-ar fi cuvenit de drept lui Nefertiti – însă nu i-a fost atribuit niciodată. O a treia ipoteză susţine că Nefertiti era fiica lui Ti (scris şi “Tiy”) şi Ay (scris şi “Aya”). Tatăl ei ar fi fost un demnitar de rang înalt la Curtea lui Amenophis III şi, în consecinţă, un confident apropiat al lui Akhenaton. Conform acestei teorii, care caştigă tot mai mult teren la ora actuală printre egiptologi, Nefertiti ar fi fost deci crescută în înalta societate egipteană. Totuşi se pare că Ti nu a fost mama biologică a frumoasei regine, ci mai degraba, după cum arată dovezile descoperite, doica acesteia. Pentru gloria Zeului-Soare.

Frumuseţea reginei Nefertiti este una dintre cele mai celebre pe care le cunoaşte istoria. Nenumăratele reproduceri ale bustului ei de piatră, descoperit la el-Amarna, ne înfăţişează chipul ei, cu trăsături de o nobleţe aparte.
„Toată lumea, afirma Leonard Cottrell, cunoaşte acest gât graţios şi delicat, această bărbie hotărâta dar feminină, acest nas fin modelat, aceşti ochi languroşi cu pleoape grele, această gură, desavârşit de conturată, ale cărei buze nu sunt nici prea senzuale, nici prea rezervate, nici prea darnice dar nici prea zgârcite cu harurile lor. Este o minune de echilibru. Chiar grecii, la apogeul geniului lor, nu au creat vreodată un chip asemănător, zeiţele lor sunt zeiţe, femeile sunt femei, şi atât. Nefertiti este întruchiparea amândurora."
Frumuseţea acestei regine a cărei prestanţă a dominat perioada amarniană ne impresionează încă, în profida mileniilor.
De la începutul căsătoriei sale, regele a fost foarte îndrăgostit de soţia lui. A iubit-o cu patimă, iar numeroasele inscripţii care o slăvesc o dovedesc cu prisosinţă.
"Moştenitoarea, aleasă de bază, doamnă a gingăşiei, dulceaţă a dragostei, Stăpână a Sudului şi a Nordului, frumoasă la chip, împodobit cu două panasuri, îndragită de Amon cel viu, Marea doamnă soţie dintâi a regelui care o iubeşte, Suverana celor Două Ţări, măreaţă prin dragoste, Nefertiti, în veci nepieritoare...;:
Uimitoare declaraţie de dragoste din partea unui suveran al unui stat puternic cum este Egiptul! Nici o regină nu a fost vreodată slăvită astfel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu